Informatii necesare inainte de a achizitiona un teren

Informatii necesare inainte de a achizitiona un teren

  • 2022-07-27 10:25:02

Inainte de cumpararea terenului, trebuie sa solicitati un Certificat de Urbanism cu scop informativ, pentru a putea sti cu precizie daca terenul este construibil si in ce conditii se incadreaza viitoarea constructie (teren intravilan/extravilan,  POT – procent de ocupare a terenului, CUT – coeficient de utilizare a terenului, retragerile fata de limite, regimul de inaltime, conditionarea autorizarii constructiei de intocmirea unui PUZ sau PUD (dupa caz), etc.).

Trebuie sa cunoasteti regulamentele de urbanism care se aplica terenului dumneavoastra.

Regulamentul poate fii :

  • General, care privesc intreaga localitate – PUG (plan urbanistic general)
  • Zonale, care privesc o anumita zona – PUZ (plan urbanistic zonal)
  • De detaliu, pentru o zona restransa sau o vecinatate – PUD(plan urbanistic de detaliu)

Cladirile trebuie sa respecte toate regulamentele care se refera la terenul in cauza.

Constrangerile impuse de planurile urbanistice (PUG,PUZ,PUD) asupra unui anumit teren se refera, in general la :

  • Functiunea viitoarei constructii.
  • Inaltimea maxima, numar de etaje.

Retragerile cladirii fata de limitele terenului,

Planurile urbanistice pot prevedea largirea strazilor adiacente  terenului dumneavoastra. In aceasta situatie, o portiune importanta din teren va deveni, la un moment dat, strada.

Deasemenea, inainte de cumpararea terenului trebuie verificat, cu ajutorul unui inginer topometrist, daca forma si dimensiunea terenului in realitate corespund cu ceea ce este trecut in acte. In acest sens, topometristul va efectua o trasare de limita de proprietate, operatiune foarte importanta pentru a evita conflictele de proprietate.

Date despre calitatea terenului

Natura terenului de fundare influenteaza major alegerea tipului de fundatie si implicit costul total al constructiei.

Terenurile pot prezenta vicii ascunse, insesizabile de catre viitorul cumparator la o simpla vizionare. Pe teren pot exista umpluturi necontrolate, deseuri, gunoaie, resturi de materiale, etc, situatie in care in care varianta de fundare va fii foarte costisitoare.Proiectarea si executia fundatiilor se poate face pentru orice fel de teren de fundare, insa cu costuri foarte ridicate, uneori acestea depasind valoarea casei propriu-zise.

De accea este foarte important intocmirea unui Studiu Geotehnic,  studiu care precizeaza caracteristicilor fizico-chimice şi mecanice ale straturilor ce alcătuiesc terenul de fundare si ofera posibile solutii de fundare.

Cauti casa de vis?

Iti oferim tot ce ai nevoie pentru a o gasi!